Březen 2009

SVATEBNÍ MÁMENÍ

27. března 2009 v 18:13 | Petra |  "Retro" aneb jací jsme byli...
Náš příběh začal 13.5.2006.
No, vlastně vše začalo už víc než sedm let před dnem D, kdy jsme se s manželem seznámili. Těch sedm let jsme věnovali opravám našeho domečku, který jsme z trosky přetvořili v příjemné místo k bydlení, a který stále ještě upravujeme a vylepšujeme:)
Ale zpět k svatbě, náramně se povedla a opravdu jsme si ji užili. Nejlepší možnou chválou budiž manželův požadavek na rozvod po svatební noci. Prý abychom se mohli znovu vzít a svatbu celou zopakovat:)
A ještě pár dalších fotek:


Počasí, ač v květnu, bylo aprílové, ale shovívavé. Největší liják (dokonce i s kroupami) se odbyl, zatímco jsme obědvali a po zbytek odpoledne se umoudřilo, takže mohly vzniknout i tyhle nádherné venkovní fotky.
Snubní prstýnky máme ocelové, protože ocel přeci jen vydrží víc jak zlato, tak nám symbolicky přišla vhodnější pro potvrzení pevnosti našeho svazku.

STROUHANÁ TVAROHOVÁ BUCHTA

27. března 2009 v 17:41 | Petra |  Recepty




POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1.těsto: 45dkg hl.mouky, 25dkg másla, 15dkg prášk.cukru, 1vejce, 3 PL kakaa, 1prášek do pečiva

2. těsto: 3bal. měkkého tvarohu, 35dkg prášk.cukru, 3žloutky, 1vanilkový puding, 250ml mléka, ze 3bílků sníh, rozinky(nemusí)


POSTUP PŘÍPRAVY

Uděláme první těsto smícháním všeho, dáme do lednice ztuhnout. Větší část těsta(až 3/4)nastrouháme hrubým struhadlem na vymazaný plech(klidně používám peč.papír).
Nato rozetřeme tvarohovou směs(druhé těsto - všechny ingredience najednou promícháme v misce), nakonec postrouháme zbytkem tmavého těsta. Peče se ve vyhřáté troubě zvolna do růžova a je to hrozná mňamka.

MEDOVNÍK

27. března 2009 v 17:40 | Petra |  Recepty



Potřebné přísady:

Na medovníkové placky:

15 dkg másla (nebo jiného tuku, např.Hery),
1 hrnek cukru,
3 lžíce medu.

Rozpustíme v parní lázni, lze i normálně v hrnci na sporáku,stejně se to míchá,tak se s tím nic nestane.
Až se vše rozpustí, tak přidáme:

2 celá vejce,
3 hrnky hl.mouky
1 lžička jedlé sody.

Vše se promíchá, vznikne takové lepkavé těsto, které vyklopíme na vál a dál s ním pracujeme.


Na krém:
1 SALKO uvařit do 3/4 stále ponořené ve vařící vodě asi 1,5 hodiny.
1 celé máslo,
1 karamelový nebo smetanový puding 400 ml mléka.


Postup přípravy:

Předem si uvaříme plechovku SALKA(nejméně den dopředu, já si jich většinou svařím vždy víc najednou a mám je pak v zásobě ve skříni s proviantem:)).

Ze všech ingrediencí na pláty zpracujeme na vále těsto. Musí se ale dost podsypávat ještě moukou, míra na ty hrnečky je podměrečná. Počítejte s více mouky.Těsto je pak krásně hladké, něco jako na perníčky.Pak ho dáme odležet do lednice (stačí tak na 10-15 minut) a pak už jen vyvalujeme a vyvalujeme, vykrajujeme velké placky (já vykrajuju pokličkou od hrnce) a dáváme na papír. Můžeme i vyvalovat rovnou na peč.papíře a pak jen přenášet na plechy (tenhle systém se mi osvědčil líp, nehrozí, že by se pláty potrhaly a i pečení pak odsýpá jedna radost.

Pak všechny ty placky upečeme, jde to rychle. Peču na ca 180 stupňů, každá placka asi 5 minut. Placky nechávám na pečícím papíru naskládané na sobě do druhého dne dobře vychladnout, potom je prokládám alobalem a ukládám. Vždy peču o pár dní dříve, než připravuju medovník, placky se krásně rozleží a pak trvá změknutí celého výrobku kratší dobu:). Při samotné přípravě medovníku připravíme krém (svařené Salko vymícháme s celým máslem s vychladnutým pudingem uvařeným v necelém půllitru mléka. Před potřením krémem pláty zlehka potřeme nebo pokapeme rumem, když nemáme rum, tak kávou.
Pak prokládáme placky krémem, na jeden medovník tak 6 placek. Povrch a boky medovníku taktéž potřeme krémem a posypeme hustě posypkou,kterou jsme si udělali rozemletím či rozdrcením zbytků upečeného těsta nebo i nějaké nepovedené placky, celý medovník dáme do lednice a vydržíme alespoň 2 dny a 2 noci, chutě se prolnou, placky se natáhnou od krému, rozleží a pokud to opravdu alespoň dva dny vydržíme, pak odměnou je nám velmi dobrá lahůdka, která se rozplývá na jazyku. Skladujeme v lednici nebo v chladu!
Dobrou chuť!

Většinou, pokud už se do tohoto pečení pustím, tak dělám z dvojité dávky, udělám jeden medovník a ostatní placky schovám proložené alobalem nebo pečícím papírem,aby se neslepily a uchovávám zakryté někde ve spíži. Vydrží dlouho, pěkně se rozleží, takže jsou pak ještě měkčí a po naplnění se může medovník dříve konzumovat.

Momentálně nemám lepší fotku, než z Lukáškových druhých narozenin, jakmile vyfotím další, určitě upgradnu:)