Listopad 2009

Adventní výzdoba I. - obývák

29. listopadu 2009 v 10:06 | Petra
Vánoce se kvapem blíží a právě dnes máme první adventní neděli. Jestlipak už jste zapálili první svíčku na adventním svícnu? My už ano, mám letos díky úžasné kamarádce Petře svícen s vlastnoručně drátovanými čísly pro jednotlivé adventní neděle, tak se vám s ním musím pochlubit:)


Peti moc díky za drátky, už jsem si je "osahala". A baví mě to. Pokračování bude na zdobení vánočních dárků a možná i nějakou dekoraci ještě zkusím:)
A první svíčka už hoří:


Ještě přidám pár fotek naší výzdoby v obýváku:
Nahoře na krbu jsou ve váze i misce vánoční baňky.


A lucerna z Ikea s oblíbenci pucíka - sněhuláky:

Na oknech v obýváku už taky zdobíme, jen se to špatně fotí...

Příští víkend přijde mikuláš s anděly a čerty, tak se na ně chystáme už předem:
V dalších dnech přidám výzdobu ostatních částí domečku, postupně ji musím dodělávat... A těšit se můžete i na recepty na naše oblíbené vánoční cukroví, které budu přidávat postupně podle toho, jak budeme péct:)
A jako ochutnávku věcí příštích ještě foto okna v kuchyni:


Mandlovo-oříškový "perník"

21. listopadu 2009 v 13:07 | Petra |  Recepty
Tenhle receptík je naprosto výborný, moc u nás chutnal a s chutí si dal dokonce i můj taťka, který jinak sladké nejí:)

Potřebujeme:
200 g mandlí (v původním receptu byly loupané, já použila neloupané a klidně můžou být:))
100 g lískových oříšků,
200 g másla
200 g moučkového cukru
200 g čokolády na vaření
6 vajec
2 PL hladké mouky
1 prášek do pečiva

V parní lázni rozpustíme máslo a čokoládu. Potom ke směsi přidáváme žloutky, cukr, pomleté mandle a oříšky, 2 lžíce mouky a prášek do pečiva. Na závěr vmícháme sníh z bílků. Směs nalijeme do vymazaného plechu (já vyložila pečícím papírem). Pečeme na 165 stupňů asi 35 minut. Potud recept, ze kterého jsem čerpala. Mě se po vytažení z trouby zdála buchta moc "obyčejná a holá", tak jsem ještě navrch potřela brusinkovou marmeládou a polila čokoládovou polevou:)


Pudingoš

18. listopadu 2009 v 12:58 | Petra |  Recepty
Tenhle recept je ze slovenského mimibazaru a přivedly mě na něj kuchařinky z žena-in :)
Stejně jako většina jsem dávku půlila a jako náplň použila do poloviny pudingovou připravenou podle původního receptu (jen "heru" jsem nahradila máslem, protože ty rostlinné "pečící" tuky u nás nefrčí...)a druhou půlku jsem naplnila ořechovou nádivkou podle babičky (ořechy se namelou, smíchají s kakaem, moučkovým cukrem a rozředí mlékem - žádné svařování, spařování,...prostě jen frk-frk a je hotovo).

Tak a recept na těsto na pudingoše (uvádím už tu půlenou podobu):
450 g hladké mouky,
5 dkg moučkového cukru,
1 droždí (preferuji čerstvé, ne sušené),
2 dcl mléka,
2 PL oleje,
1 vanilkový cukr,
1 prášek do pečiva.

A pudingová náplň:
300 ml mléka,
1 vanilkový puding,
1,5 PL cukru,
125 g másla.
Uvaříme hustý puding a zašleháme do něj máslo. Před kladením na těsto musí úplně vychladnout.

Těsto si necháme vykynout v pekárně. Poté vyklopíme, rozdělíme na 4 díly, každý díl rozválíme a potřeme jednou náplní. Překládáním složíme do "nohavice", připravíme si vždy dva díly a ty potom smotáme. Postupovala jsem tak, že jsem přes sebe dala ve středu a odtud smotala na jednu a na druhou stranu. Položíme na plech a ještě necháme v troubě při teplotě do 50 st. chvíli vykynout. Poté pečeme v troubě ca na 170 stupňů asi 40 minut. Vyndáme a necháme chvíli vychladnout. Nakonec pocukrujeme a krájíme plátky.


Kachní prsa na jablkách a česneku

18. listopadu 2009 v 12:36 | Petra |  Recepty
Naprosto úžasný receptík vznikl podle inspirace šikovných "selek" z Livingu. Ty kombinaci masa s jablky a česnekem vyzkoušely spolu s kuřecím masem, já tu měla kachní prsa, tak jsem zkusila s nimi a je to úžasná mňamina:)

Potřebujeme:
kachní prsa,
jablka (já použila 3 velká),
česnek (dala jsem jednu palici),
trochu hladké mouky na zaprášení "omáčky"
bramborový knedlík (dělávám "práškový" značky Amylon).
Postup:
Kachní prsa nasolíme. Tuto část u nás dělá manžel, nicméně soli se na kachnu nebojte, horší je kachna nedosolená než-li přesolená:) Do pekáčku nakrájíme oloupaná, jádřinců zbavená jablka, přidáme jednotlivé stroužky oloupaného česneku, na to položíme maso, malinko podlijeme vodou a dáme do trouby. Já pekla ca na 180 stupňů konvenční topení (ne horkovzduch). Pekla jsem asi hodinu a čtvrt. Jablka musela být úplně měkká. Mezitím jsem si přichystala těsto na bramborové knedlíky - je to úplně snadné, jen se obsah sáčku smíchá se studenou vodou, zpracuje a chvíli nechá odstát. Zaváříme je do vroucí osolené vody a vaří se asi 15 minut. Samozřejmě můžete připravit br. knedlík i klasický nebo koupit hotový v krámě...Mezitím se upekla jablíčka, takže jsem vyndala maso, jablka a česnek jsem rozmačkala vidličkou a zaprášila ca jednou lžíci hladké mouky, aby se "omáčka" spojila. Opět jsem vrátila maso a dala zpět do trouby. Mouku přidejte zhruba v době, kdy dáváte vařit knedlíky. Podle chuti můžete ovocno-česnekovou směs malinko přisolit, případně přidat třeba trochu pepře...
A hotovo, můžete servírovat.
Dobrou chuť!

KUŘE NA TYMIÁNU SE ŠŤOUCHANÝMI BRAMBORAMI

5. listopadu 2009 v 14:42 | Petra |  Recepty
(recept Zdeňka Pohlreicha z listopadového Apetitu)


1 kuře (o váze zhruba 1,4kg)
mořská sůl a čerstvě mletý pepř (ten jsem nedala kvůli pucíkovi)
3 snítky tymiánu
šťáva z 1/2 citronu
50 g medu
60 g másla + trocha za zjemnění výpeku

Kuře zvenku i zevnitř osolit a okořenit čerstvě mletým pepřem. Svázat (je tam obrázkový popis, jak svazovat kuře, aby zůstalo šťavnaté - to kuře poté vypadá stejně jako bývá uložené na těch táccích v případě chlazeného kuřete - obrácená křídla a stehna svázaná k sobě, pak je to zajištěný provázkem). Pak kuře položte na mřížku do pekáčku, prsíčky dolů, podlijte vodou a vložte do trouby rozehřáté na 190st. Kuře pravidelně podlévejte šťávou, výpek už neřeďte vodou. Zhruba po půl hodině kuře obraťte, přidejte odrhnuté lístky tymiánu, šťávu z citronu a pečte dalších 30 minut dozlatova. Pokud máte rádi kuře upečené tak jako my - tzn. aby se rozpadalo, tak dobu pečení před otočením protáhněte na ca 50 minut). Pět minut před koncem pečení vmíchejte do výpeku med a teplotu zvyšte na 200 - 200st - med při potírání krásně zkaramelizuje. Vypečenou šťávu postavte na mírný plamen a povařte ji, aby zkoncentrovala, poté zjemněte máslem. Kuře je výborné. K němu jsme dělali brambory "na škrábky". Oloupeme brambory uvařené ve slupce, nakrájíme je na drobno a na zpěněné cibulce na másle je ohřejeme. Osolíme. Během ohřívání vydatně mícháme lžící, takže se brambory rozpadnou na kaši. Mícháme vždy po chvilce, aby se spodní vrstva hmoty malinko připekla a pak ji seškrábneme a zamícháme do brambor - proto "na škrábky".