KUŘE NA TYMIÁNU SE ŠŤOUCHANÝMI BRAMBORAMI

5. listopadu 2009 v 14:42 | Petra |  Recepty
(recept Zdeňka Pohlreicha z listopadového Apetitu)


1 kuře (o váze zhruba 1,4kg)
mořská sůl a čerstvě mletý pepř (ten jsem nedala kvůli pucíkovi)
3 snítky tymiánu
šťáva z 1/2 citronu
50 g medu
60 g másla + trocha za zjemnění výpeku

Kuře zvenku i zevnitř osolit a okořenit čerstvě mletým pepřem. Svázat (je tam obrázkový popis, jak svazovat kuře, aby zůstalo šťavnaté - to kuře poté vypadá stejně jako bývá uložené na těch táccích v případě chlazeného kuřete - obrácená křídla a stehna svázaná k sobě, pak je to zajištěný provázkem). Pak kuře položte na mřížku do pekáčku, prsíčky dolů, podlijte vodou a vložte do trouby rozehřáté na 190st. Kuře pravidelně podlévejte šťávou, výpek už neřeďte vodou. Zhruba po půl hodině kuře obraťte, přidejte odrhnuté lístky tymiánu, šťávu z citronu a pečte dalších 30 minut dozlatova. Pokud máte rádi kuře upečené tak jako my - tzn. aby se rozpadalo, tak dobu pečení před otočením protáhněte na ca 50 minut). Pět minut před koncem pečení vmíchejte do výpeku med a teplotu zvyšte na 200 - 200st - med při potírání krásně zkaramelizuje. Vypečenou šťávu postavte na mírný plamen a povařte ji, aby zkoncentrovala, poté zjemněte máslem. Kuře je výborné. K němu jsme dělali brambory "na škrábky". Oloupeme brambory uvařené ve slupce, nakrájíme je na drobno a na zpěněné cibulce na másle je ohřejeme. Osolíme. Během ohřívání vydatně mícháme lžící, takže se brambory rozpadnou na kaši. Mícháme vždy po chvilce, aby se spodní vrstva hmoty malinko připekla a pak ji seškrábneme a zamícháme do brambor - proto "na škrábky".

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama