Cukroví - recepty

16. prosince 2009 v 17:11 | Petra |  Recepty
Tak dnes přidávám dalších pár receptů na přípravu vánočního cukroví:
Mušličky, kávové oválky s mokka náplní a vanilkové rohlíčky:)

MUŠLIČKY:
recept mám "okoukaný" z mmb, ale je to jedno z tradičního cukroví, já dělala zejména proto, že jsem potřebovala zpracovat aspoň něco málo vlašských ořechů, kterými mě zásobuje babička s dědou:)
Takže na těsto potřebujeme:
25 dkg hladké mouky,
25 dkg másla,
1 celé vejce,
1 lžíce octa

Suroviny zpracujeme a necháme zhruba jednu hodinu odpočinout. Mezitím si připravíme náplň:

V původním receptu je náplň:
50 g mletých vl.ořechů,
50 g moučkového cukru,
1 vejce,
1/2 lžičky kakaa,
1/2 lžičky skořice,
1 lžíce rumu

Já dělala dvojitou dávku - jen jsem nechala pouze jedno vajíčko, jinak všechny suroviny dvojitou dávku a bylo to tak akorát...máme rádi víc náplně a míň těsta:)

Takže odpočinuté těsto vyválíme (válela jsem mezi dvěma archy papíru na pečení) a vykrajujeme kolečka. Na každé pak dáme trochu náplně a přehneme. Upečeme ve středně předehřáté troubě a po upečení balíme v moučkovém cukru.


KÁVOVÉ OVÁLKY S MOKKA NÁPLNÍ
Těsto:
225 g hladké mouky,
75 g moučkového cukru,
150 g másla,
1 lžička mleté kávy

Náplň:
120 g másla,
120 g moučkového cukru,
2 lžičky rozpustné kávy,
4 lžíce rumu

Spatláme těsto, necháme chvíli odpočinout, mezitím smícháme suroviny na krém na slepování. Do té jsem opět použila i zbytky a zamíchala krém ze zkaramelizovaného Salka a másla, který mi zbyl z šohajd:).
Poté těsto vyvalujeme, vykrajujeme tvary a upečeme. Po upečení a vychladnutí natřeme vždy jedno kolečko náplní a přilepíme druhým. Nahoře zdobíme dle libosti, já použila cukrovou polevu (moučkový cukr s trochou vody, přidala jsem kapku rumu a citronové šťávy) a potom jsem "počmárala" písmeno M pomocí čokoládové polevy ze sáčku.

VANILKOVÉ ROHLÍČKY
375 g hladké mouky,
250 g másla,
50 g moučkového cukru,
125 g mletých lískových oříšků nebo mandlí,
5 žloutků.

Uděláme těsto, dobře propracujeme a necháme v chladu odpočinout. Já nechávám zabalené v alobalu nejméně do druhého dne. Poté vyválíme rukama váleček, nakrájíme na kousíčky a tvarujeme rohlíčky. Po upečení obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama