Cukrovíčko

15. prosince 2009 v 18:23 | Petra |  Recepty
Tak hlásím, že doma už máme napečeno. Letos to dohromady dělá 14 druhů. Ještě jsem plánovala 4 druhy nepečenýho, ale manžel rezolutně zakázal, že už je toho hromada a bude i tak dost práce to všechno sníst...No myslím, že zas tak horké to nebude, zatím zvládáme každý večer zbaštit takovýhle talíř:
Postupně vložím recepty na jednotlivé druhy, pro dnešek vkládám marcipánové trubičky (ty jsou nepečené) a klasiku linecké:

MARCIPÁNOVÉ TRUBIČKY:

Na 30 kousků (odpovídá to) si připravíme:
100 g marcipánové hmoty
na špičku nože zeleného potravinářského barviva (já teda použila letos gelové Wiltonky)
50 g čoko na vaření
20 g ztuženého tuku
80 g dětských piškotů
30 g lískových oříšků
2 velké lžíce rumu
50 g másla
2 lžíce kakaa
50 g moučkového cukru
Piškoty a oříšky nastrouháme. Máslo utřeme s kakaem, přidáme piškoty a oříšky, polijeme rumem a uděláme váleček. Marcipánovou hmotu prohněteme a obarvíme zeleným barvivem. Pak ji vyválíme mezi foliemi posypanými moučkovým cukrem a rozkrájíme na obdélníčky (2 x 5 cm). Na ně rozložíme nakrájené válečky z rumové směsi a zavineme. Čokoládu rozpustíme s tukem ve vodní lázni a konce marcipánových válečků do ní ponoříme. Necháme ztuhnout na chladném místě.
Osobní zkušenost: dělávám to z takových těch marcipánových brambor, jak se prodávají, protože patlat se doma s marcipánem se mi nechce a nevyplatí se, dělávám dvojitou dávku.

LINECKÉ:

Protože linecké se u nás jí opravdu hodně a hodně (hlavně ho miluje manžel), dělávám obvykle dvakrát, pokaždé z kila mouky:). A recept mám tento:

500 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
250 g másla
3 žloutky
2-3 lžíce mléka

Vše se zpracuje ve vláčné těsto, nechávám ho odpočinout v lednici klidně do druhého dne - zabalené v alobalu. Poté vyvaluji a vykrajuji, upeču ve středně předehřáté troubě a po upečení a vychladnutí (většinou tedy taky až po pár dnech) slepuji domácí rybízovou marmeládou.
Letos jsem dělala celkem z kila mouky, k tomu jsem totiž ještě dělala jednu dávku strojkového pudingového slepovaného, které chutná podobně jako linecké, takže je ho (poměrně) dost, ale nevím, jestli zbude aspoň trošička i po štědrým dnu, spíš budu muset malinko schovat právě aspoň na ten štědrý den:)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Olav Olav | E-mail | Web | 22. listopadu 2011 v 12:22 | Reagovat

Souhlas

2 Sokol Sokol | E-mail | Web | 7. března 2012 v 6:02 | Reagovat

very good:-)

3 Jana Jana | E-mail | Web | 23. října 2014 v 15:25 | Reagovat

Taky mám ráda marcipán, našla jsem si skvělý recept, který mě moc zaujal - výborné cukroví opravdu http://www.mojecukrovi.cz/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama