Leden 2010

Požárník Lukášek

30. ledna 2010 v 16:35 | Petra |  O nás
V současnosti u nás frčí příběhu požárníka Sama, Lukáš ho miluje a pořád si hraje na hasiče. K neodmyslitelné výzbroji patří helma, ochranné brýle, baterka, "telefon" kolem krku a popřípadě ještě autíčko-odrážedlo. Neodolala jsem a musela našeho požárníka Lukáška vyfotit a teď se s vámi o tyto obrázky podělím:)



Výborné rohlíky

30. ledna 2010 v 16:16 | Petra |  Recepty
Právě jsem vyndala z trouby úžasné rohlíky, tak se jdu podělit o recept.

Suroviny:
270 ml vody,
70 g rozpuštěného sádla,
470 g hladké mouky,
2 čajové lžičky soli,
troška cukru,
1/2 kostky kvasnic.

V uvedeném pořadí dáme suroviny do pekárny na program Těsto.
Po vykynutí si nachystám bochánky, každý rozválím na ovál a ten smotám na rohlík. Při motání ještě od středu roztahuji, aby byly rohlíky dost dlouhé. Alternativní způsob je vyválet celé těsto na kolo, to rozkrájet na 8, příp. 12 výsečí a ty pak od delší strany smotat.
Po vytvarování ještě nechám chvíli kynout na topení nebo u krbu.
Dnes jsem z této dávky vytvořila 4 rohlíky plněné šunkou a sypané sýrem, 2 rohlíky "anglické" - pokladené anglickou a sýrem, 4 rohlíky klasické a jednu pletýnku (to jsem si zkoušela, jak plést:))
Pokud pečeme samotné rohlíky, tak pomašluji před vložením do trouby čistou vodou a sypu kmínem a hrubozrnnou solí.
Pečeme při ca 180 - 200 stupních zhruba 15-20 minut, podle toho, jak máme rádi křupavé a vypečené.


Minivětrníky

30. ledna 2010 v 11:49 | Petra |  Recepty
Minulý víkend jsme poseděli s rodiči a prarodiči při příležitosti manželova svátku. Připravili jsme malé pohoštění k zobání, postupně dám receptíky, ze slaného na vynikající plněnou veku "harlekýn" a slané plněné košíčky, ze sladkého pak pro změnu sladké košíčky, jahodové řezy se želatinou a poprvé jsem zkoušela odpalované těsto a rovnou jsem si troufla na větrníky (teda spíš minivětrníky:)). Překvapilo mě, že je to jednoduché a efektní a výsledek rozhodně stojí za to.
Takže tady recept:

Odpalované těsto:
250 ml vody,
80 ml oleje,
160 g polohrubé mouky,
4 vejce,
špetka soli.

Uvedeme do varu vodu s olejem a špetkou soli. Jakmile začne vřít, odstavíme z plamene, zamícháme do vody mouku a vrátíme na sporák. Vymícháváme dokud se těsto lepí na vařečku a stěny hrnce. Potom necháme vychladnout. Když má směs zhruba pokojovou teplotu, zamícháme do těsta postupně šlehačem celá vajíčka. Vznikne hladké těsto, kterým naplníme cukrářský sáček a na plech s pečícím papírem stříkáme malé kopečky.

Dobře předehřejeme troubu. Já pekla na 200st. Do trouby jsem umístila ještě dolů misku s vodou, aby bylo při pečení správně vlhko a těsto se nevysušovalo. Pekla jsem asi dvacet minut, celou dobu jsem neotvírala troubu. A už upečené "kopečky":

Hned po vyjmutí z trouby rozřízneme, aby se daly větrníky naplnit.
Těsto jsem dělala jen z poloviční dávky a větrníčků bylo něco málo přes čtyřicet:

Plnila jsem karamelovým krémem a ušlehanou šlehačkou.

Na krém potřebujeme:
150 g cukru krupice,
0,3 l smetany nebo mléka,
1 karamelový pudink,
200 g másla,
1/2 vanilkového cukru

Cukr zkaramelizujem (pozor ne moc do hněda), zalijeme 200 ml smetany (já použila mléko) a rozvaříme, stále mícháme dokud se nerozvaří karamel. Ve zbytku smetany rozmícháme pudink, uvaříme karamelový pudink. Vmícháme 50g másla a necháme trochu vychladnout, pak dáme do mixéru a šleháme do skoro vychladnutí. Všleháme zbývající měkké máslo a vanilkový cukr.
Směsí naplníme cukrářský sáček a plníme větrníky. Na tento krém pak nastříkáme ještě malou dávku šlehačky ušlehané se ztužovačem.

Větrníčky můžeme zdobit klidně čokoládou, příp. je jen pocukrovat. U nás chutnají ty originál s karamelovou polevou, takže jsem postupovala takhle:

Zkaramelizovala jsem 100 g cukru krystalu, zalila jsem 12 lžicemi mléka a rozvařila. Tuto karamelovou hmotu jsem pak přilila k 350 gramům moučkového cukru. (V původním receptu je poleva dělaná z poloviny, ale my máme rádi toho karamelu navrchu hodně, takže jsem počty zdvojnásobila:)).

A výsledek:
Dobrou chuť!

Gorgeous Blog Award - Ocenění

28. ledna 2010 v 20:20 | Petra |  Jen tak...
Dnes jsem dostala krásný dárek od Katie. Ocenění blogísku:





Podmínky pro toto ocenění jsou:
  • vložit ocenění na svůj blog
  • vložit odkaz na osobu , která nás nominovala
  • nominovat 5 blogů
  • nechat komentář na každém blogu, kterým dáme vědět, že byli oceněny
Toto ocenění mě moc těší a mám z něj velikou radost...o to víc, že jsem si zděšeně všimla, že Katuščin blogísek ještě nemám ani uvedený v seznamu svých oblíbených, kochacích stránek. Hned to jdu napravit:) http://magiekrizku.blogspot.com/

ocenění bych ráda předala krásným blogům, kam chodím ráda "na kafíčko" a návštěvu:

Úžasně šikovná švadlenka Alence, jejíž andělka a hajánci dělají radost i u nás doma: http://ajkabublinka.blogspot.com/

Inspirativní Lenka: http://beaute.blog.cz/

Panenková královna Klárka: http://karii-ukarii.blogspot.com/


Škvarkový chlebík

9. ledna 2010 v 17:30 | Petra |  Recepty
V současném zachumeleném ladovsky-zimním počasí se nám nechce nikam do obchodu, tak jsme si upekli pořádný, domácí, sytivý škvarkový chlebíček:)


Potřebujeme:
310 ml vody
2 PL sádla
1 PL octa
500 g mouky - dala jsem směs zhruba 150 g celozrnné žitné, 150 g pšeničné chlebové a 200 g hladké T650)
1 PL kmínu
1 ČL soli
1 ČL cukru
1/2 balíčku droždí
škvarky - buď drobné při vyškvaření (to máme rádi, takže je máme opravdu maličké), nebo nakrájené na drobno. Lze je přidat hned nebo počkat až po zvukovém signálu pro přidání semínek,...

V uvedeném pořadí dáme do pekárny na program Těsto. Po ukončení programu přemístíme do cedníku vyloženého pomoučenou utěrkou a necháme opět chvíli kynout. Vykynutím krásně vyplní celý cedník:

Velmi opatrně překlopíme na plech vyložený pečícím papírem. Nesmíme přitom chlebem ani malinko "ťuknout", nebo nám spadne a v troubě se nám pak upeče placka, ne bochníček, stejně tak opatrně se musí vkládat do trouby. Pokud plechem někde zavadíte, raději nechejte opět chvíli kynout, abyste to napravili:). Takhle vypadá chlebík před vložením do trouby:

Pečeme prvních 10 minut hodně zprudka - zhruba na 220 stupňů (nepoužívám horkovzduch, ale konvenční topení), poté pootevřeme dvířka a necháme troubu zchladit na ca 180 st., při této teplotě pak dopékáme. Celková doba pečení je zhruba jedna hodina. Že je chlebík hotový, poznáte když zaklepete na spodní stranu - musí znít dutě.



Hotový chlebík nechám vychladnou na mřížce, aby se mohl rovnoměrně ochlazovat ze všech stran. Po vychladnutí uchovávám zabalený v čisté utěrce a teprve poté v sáčku.

Malý malíř

7. ledna 2010 v 14:43 | Petra |  O nás
Jako správná hrdá maminka se musím pochlubit současným největším koníčkem našeho pucíka - maluje pořád, všude a opravdu vytrvale. Drží se ho to už asi měsíc a vydrží klidně dvě-tři hodiny u stolu s tužkou (nejraději jen obyčejnou měkkou tužku, pastelky a barvičky moc nechce:)) a maluje, maluje, maluje...Má spotřebu asi tak dva A4 sešity na den:) Ještě že máme doma hooojné zásoby sešitů z doby, kdy M. pracoval v papírně:))

Jak jinak, nejčastějšími objekty zájmu je Krakonoš (musí mít fousy, hůlku, fajfku, která kouří, klobouk, případně ještě plácačku a píšťalku - další fascinace, pro změnu panem průvodčím z vláčku:)) a sněhulák (ten pro změnu má buď košťátko nebo opět plácačku s píšťalkou, "mrkvev" místo nosu a většinou také kouřící fajfku:)). A pak začíná kreslit vláčky - lokomotivu, sem tam sluníčko,...

A tak jsem pár Lukáškových výtvorů probrala a zkusila vyfotit a teď se jimi pochlubím:)

Tady je vláček - lokomotiva, v ní pan strojvůdce, na ní píšťala a kouřící komín, dva vagonky:


Další dopravní prostředky:
Tentokrát jen mašinka (nebo možná auto:)), mohutně kouřící a ty tečky kolem, to sněží:



Série sněhuláků:) :










Sluníčko:

A Krakonošové:





"Závin" z majolkového těsta

5. ledna 2010 v 14:21 | Petra |  Recepty
Protože jsme už dlouho nepoužili pekárnu a protože po Novém roce u nás bylo všude i o víkendu zavřeno, tak jsem pekárnu vytáhla a vyzkoušela nový recept na majolkové housky. Měla jsem ho uložený z mimibazaru už delší dobu a teď dozrál jeho čas:)

Tady je recept:

250 ml mléka
1 vanička majolky
500 g hl.mouky
1 čl cukru
1 čl soli
1,5 čl suš.droždí

Jen jsem místo mléka dala obyčejnou vodu (vyčetla jsem, že s vodou místo mléka budou rohlíky méně "buchtoidní" a nedávám sušené droždí, ale půl kostky čerstvého, sušené mám jen jako "železnou zásobu").

Z půlky těsta jsem pak vyválela kolo, rozkrojila na 8 výsečí a od širší strany smotala do podoby rohlíčků. Potřela jsem je bílkem a posypala solí a mákem. Z druhé poloviny těsta jsem vyválela placku, potřela plnotučnou hořčicí, pokladla plátky šunky a goudy, smotala do závinu, pomašlovala opět bílkem a posypala hrubozrnnou solí a závin byl na světě.
Snědl se celý hned na večeři, byl opravdu výborný:)
Přejeme dobrou chuť!



Poslední dávka vánočních dekorací:)

4. ledna 2010 v 17:14 | Petra |  Jen tak...
Ještě jednou - naposledy - mi dovolte pár foteček s vánoční tématikou. Doma pomalinku vánoce likvidujeme, odstraňujeme výzdobu, ale vůbec se neokoukala, tak ji takhle uchováme delší dobu ve vzpomínkách:)


Sněhulááák:)

3. ledna 2010 v 17:55 | Petra |  O nás
V posledních dnech minulého roku napadlo něco málo sněhu a protože u nás doma frčí sněhuláci ve všech podobách, je jasné, že jsme museli neprodleně a okamžitě vyrazit na zahrádku a jednoho si tam hnedle postavit....Tedy - stavěli pánové, jelikož já nemohla najít rukavice a sníh byl mooooc studený:), tak jsem se ujalo foťáku a jala se dokumentovat.
Jak se jim jejich výtvor podařil, můžete posoudit v galerii zde: http://pucikov.blog.cz/galerie/snehulakovani

Úžasný zimní punčík z bílého vína

3. ledna 2010 v 17:19 | Petra |  Recepty
Naprosto dokonalá pochoutka pro studené zimní večery je zimní punč z bílého vína. Příprava je přitom velice snadná:

Do hrnce dáme 1/2 l bílého vína a 1/2 vody. Přivedeme k varu, poté vypneme a přidáme koření - lze použít již hotovou kořenící směs na punč, nebo dáme skořici, hřebíček, vanilku, badyán,...Dále do směsi přijde jeden-dva sáčky černého čaje, zhruba 1dcl rumu (podle chuti, nálady a domácích zásob), zhruba 1dcl pomerančové šťávy (nebo šťáva z jednoho vymačkaného pomeranče), můžete přidat na plátky nakrájený citron, pro změnu chuti lze i jakýkoli jiný džus (vyzkoušeno máme s jablečným a meruňkovým, oboje výborné). Dosladíme dle chuti, necháme asi pět minut vyluhovat a poté slijeme a podáváme.


Vánoce - fotodokumentace

3. ledna 2010 v 17:12 | Petra
Letos (vlastně už minulý rok:)) jsme oslavili již třetí vánoce s naším pucíkem.
Tentokrát poprvé si to naplno užil, už si uvědomoval podstatu a moc se těšil na dárečky. A my samozřejmě s ním:)














Ježíšek byl i u dědy Miloše:
A 25. nás čekal nášup u babiček a dědů v Brně:)
Se strejdou Míšou se skvěle jezdí s autíčkem:
A protože největší současný hrdina je Krakonoš, Luciš miluje chodit doma v županu (pardon - kabátu), s hůlkou, kterou poslal Krakonoš po tátovi z lesa a s fajfkou :) v puse, u babičky a dědy v Brně na něj čekal ještě cool klobouk přímo krakonošovský:
A s pradědou plni dojmů lenošíme na pohovce:
Nicméně svátky byly hodně náročné, jednoho by pěkně vyčerpali. Je proto třeba nabrat nové síly:
A pokud náhodou zrovna ve volnu nespí, tak s radostí relaxuje nad talířkem křupek:

Takhle sleduje pohádky na novém přenosném dvd-přehrávači, který bude mít na cestování do auta. Zatím je super, když si rodiče chtějí zahrát na nové wii:)