Únor 2010

Jaroooo!

28. února 2010 v 12:44 | Petra |  Zahrádka
Tento víkend nádherně vyšlo počasí a tak jsme dnes vyběhli na zahrádku a trochu ji pomohli od sněhu - odhrabali jsme jej ze záhonů, které jsou prozatím ve stínu, protože sluníčko je moc nízko, než aby "přesvítilo" kůlny a dali jsme jej ke kanálu, aby se postupně rychleji rozpustil a nechal kytičky vykouknout a začít kvést. Vyfotili jsme pár fotek, tak se pojďte přicházejícím jarem pokochat s námi:)





Lukášek byl naprosto nadšený, hrabal sníh a když jsme mu odkryli pískoviště s jeho hračkami, tak jsme o něm víc než hodinu vlastně ani nevěděli (teda jen jsme poslouchali jeho komentáře, ale jinak nic nepotřeboval:)) Až po návratu domů pak kompletní převlečení do suchého a čistého oblečení:). Zalívání se nechtěl nechat vymluvit a když nedostal vodu, tak si do konve nabíral aspoň sníh:-)



A takovouhle hromadu sněhu jsme odvozili ze záhonků a trávníku:

Zahrádka po "zásahu" vypadá o poznání optimističtěji než s bílou přikrývkou:



A v takovýchto úžasných holínkách můžu pracovat:

Jsou naprosto skvělý, vevnitř mají zateplenou chlupatku-vložku, takže jsou moc příjemné na noze. A to nejlepší - jsou z výprodeje z Tesca za závratných 70kč. Takže JARO, VÍTÁME TĚ!!!

Bublinka

25. února 2010 v 13:54 | Petra |  O nás
Dnes jsme si přivezli nového člena domácnosti - maličkého kříženečka - holčičku Bublinku.
Lukáš je z ní úplně nadšený, naučil se ji nosit a pořád ji tahá. Dnes ještě malinko pláče po mamince, ale statečně se rozkoukává po novém domově a hlavně - chutná ji jíst:)
Tady pár foteček: Na čumáčku má právě zbytky oběda:)








Ořechový cop

19. února 2010 v 13:37 | Petra |  Recepty
Suroviny:
Těsto:
2 dcl mléka,
2-3 PL oleje,
1 vejce,
450 g hl. mouky,
1 prášek do pečiva,
100 g moučkového cukru,
1 vanilkový cukr,
1 kostka droždí.

Zaděláme těsto a mezitím si připravíme "nádivku":
mleté ořechy,
kakao,
moučkový cukr.
Tuto směr rozředíme na požadovanou konzistenci mlékem.

Těsto rozdělíme na třetiny, každou část rozválíme na tenkou velkou placku, pomažeme třetinou nádivky a zarolujeme.

Všechny tři roličky pak smotáme na plechu na pečícím papíře do copu.


Pomašlujeme sádlem a dáme péct do mírně vyhřáté trouby. Já peču zhruba 40 minut na 160st.

Upečené pocukrujeme moučkovým cukrem.

My máme rádi hodně náplně, takže jsou válela na tenko a poměrně hodně plnila, takže cop popraskal, nicméně na výsledný efekt to nemá příliš vliv:)
Foto řezu:


Domácí tekutá čokoláda - poleva

17. února 2010 v 17:28 | Petra |  Recepty
Milujete různé dezerty s tekutou čokoládovou polevou?
My ano, ale ne vždy mám chuť a čas na přípravu klasické polevy a upřímně...nemívám v poslední době doma ani čokoládu na vaření:)
Proto jsem vyzkoušela domácí tekutou čokoládu a je výborná, takže se jdu podělit o recept:
Potřebujeme:

1 máslo,
1/2 l mléka,
12 PL cukru,
1 balíček kakaa,
1 vanilkový puding.

Příprava je velice jednoduchá - všechny suroviny dáme do mísy a tu do vodní lázně. Vše pak řádně promícháme a vaříme do zhoustnutí za občasného míchání (ke konci teda už musíme míchat pořád, aby směs tuhla rovnoměrně).
Takhle vypadá po uvaření:

A nalitá - ještě teplá - v lahvi od mléka:


Hned po přípravě jsem polevu využila a udělala jahodovo-tvarohovo-čokoládové poháry. Použila jsem doma připravenou mraženou jahodovou dřeň (namačkané jahody s cukrem, které uložím do skleničky do mrazáku) a tvaroh ušlehaný s trochou mléka a oslazený vanilkovým cukrem.


Druhý pokus s čokoládou byl domácí "dezert Míša" - tvaroh připravený stejně jako výše (jen rozředěný malinko mlékem a oslazený) a k tomu porce tekuté čokolády. Chutná to opravdu stejně jak dezert, který se prodává - dnes za nekřesťanské peníze, takhle ho máte za pár korun domácí a naprosto čerstvý:)

Předsíň v novém kabátku:)

15. února 2010 v 20:27 | Petra |  U nás doma
Tento víkend jsme věnovali - mimo odpočinku a relaxu - přestavbě předsíně. Impulsem byla neuvěřitelná akce v Ikea, kdy námi vyhlídnutou skříň Leksvik nabízeli o polovinu levněji než obyčejně. Tomu zkrátka nešlo odolat:)
Takže se hned smontovala a předsíň se stěhovala...Stará skříň a komoda byly odneseny na odpočinek a čekají na jaro, kdy se dočkají pořádné úpravy - obrousit, olouhovat, zatmelit a - v lepším případě jen naolejovat nebo nalakovat - nebo, pokud nebude pěkné dřevo, tak nabarvit na bílo a zpatinovat.
Zatím tedy v předsíni trůní nová skříň a M. donesl z půdy úžasný starý kovový věšák, který nám tam sedí jak zadek na hrnec:)
Už chybí jen nový botník - lavička, který bude sloužit jednak pro úschovu aktuálně používaných bot a jednak k posazení při obouvání.
Pokusila jsem se vám novou tvář naší předsíňky nafotit, ale vzhledem k pidi rozměrům je to poměrně obtížné. Nicméně pár fotek je tu.
Takže pojďte dál, zouvat se nemusíte:)


Těch tří dírek mezi zdí a věšákem si nevšímejte, jsou po předchozím věšáku na kabáty, musí se ještě zamaskovat:)








Kalendář 2010

14. února 2010 v 21:07 | Petra |  O nás
I loňské vánoce k dárkům pro rodinu - babičky, dědečky a tetičky se strýčky - patřil kalendář s fotkami pucíka. Pokusím se každý měsíc zveřejnit fotku stránky k příslušnému měsíci. Protože jsem "prošvihla" leden a začátek února, tak první dvě stránky dávám najednou nyní:) Od března se pokusím vždy na počátku nového měsíce vložit aktuální stránku.

Takže tady je zpětně leden:



A aktuální únor:


Výborná domácí paštika

14. února 2010 v 20:47 | Petra |  Recepty
Dnes jsem pekla naši oblíbenou játrovou paštiku. Je to velmi jednoduché, výsledek naprosto úžasný a víte, co si do paštiky dáváte.

Suroviny:
1/2 kg kuřecích jater (lze použít i jakákoli jiná drůbeží játra - kachní, krůtí, králičí, možná by šlo i z vepřových, ale to nemáme vyzkoušeno)
1/4 l smetany ke šlehání
3 polévkové lžíce sádla
3 celá vejce
sůl, pepř, vegeta, jakékoli další "příchutě" - tymián, majoránka, muškátový oříšek, mandle,...

Játra pomeleme (já mixuji v robotu) a přidáme k nim ostatní suroviny. Poté směs nalijeme buď do máslem vymazané nebo slaninou vyložené formy na srnčí hřbet a nebo - což dělám raději - na plech pro muffiny - pak jsou výsledkem krásné bábovičky:) Dnes jsem zkusila hokus-pokus s různými náplněmi a různým způsobem vymazání. Předpis mi vyšel přesně na 12mufinků, na které mám plech. 5 jamek jsem měla vymazaných máslem, 5 jsem vyložila farmářskou slaninou z Kauflandu a dvě zůstaly bez vymazání (naposledy mi z receptu vyšlo jen 10 báboviček, takže jsem poslední jamky nevymazala, co to udělá:). Do některých jamek jsem pak ke směsi přimíchala koření na steak (hrubozrnný pepř), do některých tymián a do některých drcené mandle. Pečeme na plechu ve vodní lázni (po vložení muffinového plechu naleju z varné konvice opatrně na bok vřelou vodu) a v troubě asi na 180st. zhruba 35 minut (pokud pečeme v srnčím hřbetu, tak asi 45min).
A výsledek:
Vymazané/vyložené bábovičky:
Umixovaná směs v robotu (je hodně řídká, tak se případně nelekejte, je to v pořádku, krásně to pečením ztuhne:
Paštika nalitá do báboviček:

Po vyndání z trouby:
A přendané z plechu:
Tady je evidentní rozdíl ve "tvaru" jednotlivých úprav báboviček - nejhezčí jsou rozhodně z jamek vymazaných máslem (asi by šlo i jiným tukem se stejným výsledkem), nic moc jsou vzhledově ty se slaninou (zase to doženou lepší chutí:)) a ty z nevymazaných jamek nešly téměř vůbec vyklopit.

Ať žije zima!

13. února 2010 v 20:17 | Petra |  O nás
Vím, že letošní zima už je opravdu dlouhá a pořádně tuhá. Taky už se moc těšíme na jaro, až se vše zazelená a bude možné vyrazit ven bez zdlouhavého navlékání mnoha vrstev oblečení. ALE - když ono je to tak krásné, když po dlouhé době je v zimě opravdu zima a sníh. A co je nejúžasnější - jak to baví děti a jak si to užívají. Lukáš je naprosto nadšený ze sáňkování, bobování a vůbec pohybu venku po sněhu. Pořád si hraje na Krakonoše a sníh jsou hory, které překračuje a je u toho strašně důležitý:)

A na bobech ho to opravdu moc baví a mě s ním, ve sněhu se krásně řádí, dělají andělíčci,...zkrátka si užíváme zimy plnými doušky.
A přidám i pár foteček zimních radovánek u nás, nejdřív bobování:







Vyvržený vorvaň:


A pel-mel:










Višňové řezy s čokoládovou šlehačkou

12. února 2010 v 19:48 | Petra |  Recepty
Suroviny:

Těsto:
2 sklenky (220ml) polohrubé mouky,
1 sklenka cukru,
1/2 sklenky oleje,
1 sklenka mléka,
3 PL kakaa
1 prášek do pečiva
3 vejce

Ze všech surovin šlehačem vyšleháme těsto, které vylijeme na plech vyložený pečícím papírem (samozřejmě můžete i vymazat tukem a vysypat moukou, podle toho, jak jste zvyklí:)). Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Necháme vychladnout.

Dále potřebujeme:
1 višňový kompot (použila jsem s již vypeckovanými višněmi, takže jsem ušetřila následnou práci s vypeckováváním)
pařížskou šlehačku - domácí

Domácí pařížskou šlehačku si musíme připravit již den předem - svaříme dvě šlehačky (min. 33% tuku) spolu s dvouma tyčinkama Kaštany (můžeme nahradit jednou čokoládou na vaření), směs musí projít varem a chvíli probublat, jinak při šlehání nezhoustne. Hned po odstavení přelijeme do nádoby, ve které budeme druhý den šlehat a po vychladnutí vrazíme do lednice, kde necháme do druhého dne (nebo minimálně 6 hodin).

Na vychladlý korpus navrstvíme višně (já je ještě přepůlila, aby moc netrčely) a poté napatláme vyšlehanou pařížskou šlehačku. Uložíme do chladničky a necháme, aby se všechny chutě krásně prolnuly. Je to výborné!

Dobrou chuť