Březen 2010

Narozeninová oslava

31. března 2010 v 17:25 | Petra |  O nás
Tak jsme o víkendu přežili a užili si narozeninovou oslavu. Je neuvěřitelné, že pucík má už tři roky. Už to není naše malé miminko, ale jak nám důležitě oznámil, už je "normálně velký dospělý":)
Přikládám fotodokumentaci jedné "normální" soboty:)

l


ll


Pohoštění bylo tentokrát formou "rautu", žádné klasické obědy, ale široký výběr různých dobrůtek:)

m

Lukáš dostal velkou vláčkodráhu Duplo a taky nové nářadí, motorovou pilu musel hned vyzkoušet na donešeném dřevě:)
o


A velmi ochotně a důsledně pozoval s dortem a s celým příbuzenstvem:)

S rodiči:
p

S babičkou a dědou:
s

I prababičkou a pradědou:

n


A sólo jen pro oslavence a dort:

q


r


t

Zahrada v březnu

31. března 2010 v 11:51 | Petra |  Zahrádka
Ač to tak začátkem měsíce nevypadalo, nakonec se březen celkem jarně vydařil a přeci jen jsme už viděli i nějaké kytičky. Odzimovali jsme "terásku" a zprovoznili posezení a už si i na zahrádce vychutnali první grilování a oběd přímo na dvorku.
Pojďte na malou návštěvu:)

iii


ddd


aaa


Vyrůstají už i dobrůtky k snědku, takhle krásně raší pažitka:

bbb


A trocha našeho "staveniště" (letos už se s tím konečně musí něco udělat:))

ccc


Ale sedí se tu moc dobře:)

eee


hhh


Váha taky čeká na drobnou renovaci...

fff

Plněné žampiony

19. března 2010 v 19:00 | Petra |  Recepty


S tímto receptem jsem sklidila velký úspěch u Miloše. Já teda houby nejím, nicméně jsem žampiony zkusila a není to úplně nejhorší:-)), M. spořádal v podstatě sám celou dávku dělanou z půlkila žampionů a vyloženě si pochutnával, takže určitě taky vyzkoušejte, je to poměrně jednoduché:

Žampionům vylomte nožky, očistěte je a poté plňte kloboučky směsí: Na másle jsem zpěnila cibulku, přihodila nakrájené nožky žampionů, nakrájenou šunku, zalila trochou kysané smetany a ochutila - domácí vegetou, pepřem, grilovacím kořením, příp. dochuťte solí, jakýmkoli svým oblíbeným kořením.... Poté jsem naplněné žampiony naskládala do zapékací misky, zasypala strouhanou goudou a dala do trouby zapéct asi na dvacet minut. Jako příloha se hodí bramborová kaše.

Výběr dortu

11. března 2010 v 17:37 | Petra |  Recepty
Hola hola!
Třetí narozeniny pucíka se pomalu, ale jistě a nezadržitelně blíží a začínám se rozmýšlet nad občerstvením slavících.
Oběd už je vymyšlen, teď ještě slané pohoštění a dortík, případně další mlsky. No a tu právě řeším problém...zběsile surfuji po internetu a vymýšlím, jaký udělat dort - jaký zdobení, co na něj,...a mimojiné i to, jaký dortík vůbec udělat - teď myslím jaký korpus, čím naplnit, ovoce, šlehačka,...Asi budu potahovat marcipánem, ale nevím, co:) A proto se ptám - jaký máte kdo osvědčený receptík na dortový korpus, případně krém? Já dělávám standardně piškotový korpus světlý, příp. mramorový a nejčastěji krém ze svařeného Salka a teď přemýšlím nad změnou. Takže kdo máte jaký tip, sem s ním, moc se na všechny těším a snad z toho něco vyberu a vymyslím originální a výborné občerstvení pro oslavence a jeho hosty:)
Všem díky za nápady a tipy, výsledky se určitě pochlubím.

Nakládaná zeleninka

10. března 2010 v 18:51 | Petra |  Recepty


Díky webu mokopky - http://manupropria-mokopa.blogspot.com/ jsme objevili existenci tzv. minikvašáku a velmi jednoduchou přípravu mírně kysané zeleniny - tzv. pickles. Ty se dají připravit takřka z čehokoli a kromě toho, že jsou velmi zdravé, jedná se i o velikou dobrůtku.
Zatím jsme vyzkoušeli klasické zelno-mrkvové a aktuálně baštíme ještě s přídavkem červené řepy. Příprava je velmi jednoduchá - zelenina se nastrouhá na hrubším struhadle (do našeho minikvašáčku o objemu zhruba 1,1l vejde krásně čtvrt hlávky zelí, k tomu jedna mrkev a jedna cibule, případně se tam vmáčkla i ta jedna nastrouhaná červená řepa a šlo by toho i víc :-) ), vše se promíchá, přidá se jedna lžička soli a směs se nacpe do hrnce, přiklopí víčkem, do kterého se připevní přiložená tyčinka, která víčko pomocí gumičky drží těsně v zelenině a stlačuje ji a vše se přiklopí vrchním dílem. Poté se zeleninka nechá při pokojové teplotě asi 3-5dnů, podle okolní teploty (čím tepleji, tím rychleji proces proběhne). Už i během přípravy se dá ujídat:) a pokud nezkonzumujete celou dávku při dosažení správného stupně vykvašení, stačí pak jen zeleninu umístit do lednice a vydrží delší dobu, protože se proces kvašení zpomalí. Minikvašák jsme zakoupili na fleru od tohoto prodejce: http://www.fler.cz/user/17546
Tady je zeleninová směs z čtvrt hlávky bílého zelí, mrkve a cibule:

A směs - opět zelí, mrkev, cibule a k tomu ještě červená řepa před "napěchováním" do nádoby:


Bublina s pucíkem na autíčku:)

9. března 2010 v 8:55 | Petra |  O nás
Bublina nám roste jako z vody a už se u nás zcela aklimatizovala. S pucíkem jsou "Rychlá rota" a pomalu začínají být divokou kombinací. Ačkoli tento týden je Lukášek nemocný, bojujeme s urputnou žaludečně-střevní virózou, takže střídavě blinká a průjmuje, tak jsou malinko klidnější. Z minulého týdne jsem pořídila pár foteček, jak po návratu z venku řádili na "autíčku-odrážedle":







Jediné, co se Bublině nelíbilo a hlasitě protestovala, když si ji Lukáš zkoušel nacpat do úložného prostoru pod sedadlo, ale na klíně se vozit ochotně nechala:)

Kefírové mufinky

8. března 2010 v 18:39 | Petra |  Recepty

Suroviny:

2 vejce,
2 dcl sklenka cukru,
2 dcl oleje,
5 dcl kefíru (nebo podmáslí),
400 g polohrubé mouky,
prášek do pečiva,
rozinky, rozdrcené oříšky, čokovločky, marmeláda,...

Postup:
Nejprve v míse šleháme celá vejce s cukrem až vznikne hustá pěna. Do té potom již ručně přímícháváme postupně mouku, olej a kefír. Do směsi můžeme přidat oříšky, rozinky, kandované ovoce, čokovločky, nebo se dá třeba část obarvit kakaem a pak vrstvit do formiček nastřídačku...Z této dávky jsem měla plech na 12 mufinů a byl by klidně dvakrát, ale protože už se mi nechtělo dělat další mufiny, tak jsem zbytek těsta vylila do formy na srnčí hřbet, kterou jsem vytřela máslem a vysypala kokosem. Do srnčího hřbetu jsem přidala čokovločky, do části mufinů pak nahoru na těsto lžičku meruňkové marmelády a do zbytku jsem dala rozinky.
Pekla jsem vše dohromady na mírno - zhruba na 170st., mufiny byly dřív, tak jsem je vyndala a dopekla už jen srnčí hřbet. Je to moc dobré, buchta vůbec není suchá, ale krásně vláčná, mohla se po ní utlouct i Bublina:)







Kalendář - březen

2. března 2010 v 9:58 | Petra |  O nás
A protože začíná nový měsíc, tak vkládám fotečku aktuální stránky z našeho kalendáře:


Bublinka-polštářáček

1. března 2010 v 12:48 | Petra |  O nás
Naše Bublina se doma zabydlela poměrně rychle. Manžel nejdříve tvrdil, že nesmí do postele, takže já první noc, co byla u nás vůbec nespala, protože mi pořád plakala v krabici, M. byl na noční a já poslušna jeho tvrzení, ji nechala mimo postel, takže jsem na ní měla pořád ruku, hladila, mazlila,...M. přišel ráno domů z práce a aby se vyspal, chytl milou ukňučenou Bublinu, vrazil si ji k sobě na peřinu a všichni jsme spokojeně spali do desíti dopoledne:-)
Takže další noc už skončila i se starou dekou v posteli s námi a takhle spinkali s Lukáškem:


A abyste si nemysleli, že s M. si vymýšlím a do pelíšku si ji nebere, tak jeden důkaz:

Zkrátka, Bublinka si uměla vybrat pánečky:)