Duben 2010

Psí okénko

30. dubna 2010 v 8:21 | Petra |  O nás
Dnes vás plánuji zahrnout spoustou fotek Bubliny a jejich ostatních psích parťáků - našeho druhého "hlídacího" psa Korala a pejsků u mých rodičů - ovčandou Dixi (ta v této reportáži chybí) a kříženkou Žoly (ta už tu s Bublinou nedávno byla:-)). Na návštěvě byla i tibetská doga bratrovy už-téměř-tchyně (příští rok nás snad čeká svatba - psssst:-)).

Tak konec řeči, akce! U našich - dva malý "von Bahnof" a jedna ušlechtilá tibetská doga - strašný flegmatik:))
c

cc

A Bublina se svým nápadníkem Koralem u nás doma na zahrádce, vyvádějí doslova psí kusy:
h


hh



hhh


i

Pucík musí u všeho asistovat:
ii


iii


iiii


j


jj


jjj


jjjj

Bublina je vítěz, Koral na zádech, aneb na velikosti nezáleží:-)
jjjjj

Naše kuchyně

29. dubna 2010 v 18:01 | Petra |  U nás doma
Fotila jsem nedávno naši kuchyňku, tak vás zvu na virtuální kafíčko:-)

ag

ah

ai

aj

Šneky z listového těsta

29. dubna 2010 v 8:11 | Petra |  Recepty
Tento recept má mnoho variací a obměn a u nás patří momentálně k oblíbeným pokrmům. Lukášek jim říká "křupavé koláčky" a nejoblíbenější naše verze je tato:

g

Osedlám i psa!

28. dubna 2010 v 18:56 | Petra |  O nás
Lukáš je "psí dítě". Vyrůstá ve velkém okruhu psů různých velikostí a plemen a nedá jim chvíli pokoje...ti malí jsou dobří, že se dají různě tahat, případně s nimi dělat všelijaké blbůstky, ti větší jsou zase skvělými parťáky třeba místo koníků...
Tohle třeba provádějí s Bublinou:

aa


a


A takhle flegmaticky se dá osedlat Dixinka - byla tedy malinko znavená lovením kamínků, které ji Lukáš házel do kýblu vody (její oblíbená činnost - potopí za ním celou hlavu a hledá a loví:-)):

b


bb


bbb

Drobenkový koláč s pudingem

28. dubna 2010 v 18:18 | Petra |  Recepty
Tento týden jsem zkusila tento koláč a doma měl velký úspěch, tak se jdu podělit o recept:

300 g polohrubé mouky,
1 vejce,
125 g másla,
125 g cukru,
500 ml mléka,
1 vanilkový puding (určitě můžete použít jakýkoli jiný, který určí příchuť koláče),
3 lžíce cukru na oslazení pudingu.

Z mouky, vejce, másla a cukr připravíme drobenku:
bc

Polovinu drobenky dáme do formy vymazané máslem. Uvaříme puding obvyklým způsobem a ještě horký jej nalijeme na drobenku do formy. Poté posypeme zbývající drobenkou.

bd

Dáme péct do předehřáté trouby (na 200st.) a pečeme poměrně krátkou dobu (stačí ca 10 - 15 minut), jakmile začne drobenka zlátnout, je hotovo.

Z této dávky mi vystačilo na koláčovou formu a ještě do malé zapékací misky.

Dobrou chuť!

z

Někdo mááá dnes narozeniny!

27. dubna 2010 v 22:55 | Petra |  O nás
A ten někdo je náš děda Jirka.
Takže si můžeme zazpívat: Děda Jirka má dnes narozeniny, my máme přání jediný...

Taťku, chceme ti popřát ještě jednou hodně štěstí, zdraví, spokojenosti, lásky, klidu a pohody a všeho, co si ještě jen vzpomeneš...

Na tvoji počest to malinko zahltíme tvýma fotkama:)

Takže na začátek - přípitek;-)
i


Taky musí být dort:

m

Nějaké dárečky - platí přitom heslo "kdo si hraje, nezlobí":-)

k


l


g

f


K pěkné oslavě patří i příjemná procházka:

c


a vůbec pobyt venku:
b

klidně se může i trochu pracovat na dobré věci (sběr švestek na slivovičku):
a


Jakmile bolí z práce záda, dá se najít i úlevová poloha a přesto stále pracovat:
d
Po práci samozřejmě chutná malé občerstvení:

e

A nakonec po náročném dni i odpočinek:

h


Ještě jednou VŠE NEJLEPŠÍ, MÁME TĚ RÁDI

Trampolína

27. dubna 2010 v 18:14 | Petra |  O nás
bg


bf


be

Pucík na stromě:)

26. dubna 2010 v 18:15 | Petra |  O nás
l


K


j


i


a

Zahrádka v dubnu

25. dubna 2010 v 17:14 | Petra |  Zahrádka
Asi jen tak bez komentářů....
aa


dh

dg

df

dc

cd

bi

bh

af

ae

ad

ac

ab

Hovězí závitky

24. dubna 2010 v 11:23 | Petra |  Recepty
bb



Dnes pro vás mám tip na - klidně i svátečnější - výborný oběd. Měla jsem tu krásné zadní hovězí, z kterého se daly udělat pořádné plátky. Ty jsem rozklepala, osolila, opepřila, potřela plnotučnou hořčicí a pokladla plátkem šunky, kouskem pórku a přidala nakládanou kapii. Celé jsem svinula, omotala provázkem, aby to drželo. Osmahla jsem na sádle, pak jsem vyjmula, osmahla ve výpeku cibulku nakrájenou na drobno a přidala zpět závitky. Zalila jsem vodou, ochutila vegetou, přidala pár zrnek naloženého zeleného pepře a šoupla do trouby. V té jsem dusila do měkka, pak jsem zahustila "záklechtkou" z mouky a vody a nechala ještě provařit. Podávali jsme s rýžo-pohankou (rýže s pohankou vařené společně v poměru zhruba půl na půl - je to výborné, chutná nám víc než samotná rýže).
Dobrou chuť!

Bublina se Žolinkou

23. dubna 2010 v 17:40 | Petra |  O nás
Toto jsou u malinko starší fotky - kolem velikonoc...byli jsme u našich a Bublina tam má opravdu ideálního parťáka na hraní - fenečku Žolinku, která je taky kříženec a zhruba stejně velká jak Bubla:-)
Takhle si spolu vyhrají na zahradě:

b



c


d


e


f


g

Naše nové stromečky:)

23. dubna 2010 v 11:33 | Petra |  Zahrádka
Mezi "novými" selkami je hanach, která má na zahrádce krásné "bonsajově" tvarované stromky tuzemské - břízy apod. Velmi mě to zaujalo, protože by se mi v naší pidi-zahrádce líbilo i "stromové" patro, tak jsem přesvědčila M. a vydali jsme se do lesa (samozřejmě do našeho), prozkoumat, jaké tu máme nálety. My s pucíkem zůstali na cestě a sbírali jsme šišky, se kterými si hrají Lukášek s Bublinou, M. se vydal do hloubek (spíše výšek:-D) našeho lesa..."Objednala jsem si buď jednu břízku nebo doubek, ca metrové výšky a pak jeden smrček nebo borovičku...No asi za dvacet minut byl zpět a přitáhl sebou menší stromovou školku:) - dvě velké břízy, dva doubky, jednu borovici a jeden smrček. Já si mezitím našla hned u cesty krásnýho maličkýho smrčka, takže celkem jsme se vraceli bohatší o 7 stromečků (vlastně v podstatě o osm, protože v lese jsme se stavili cestou ze zahradnictví na Litavě, kde jsem pořídila krásný skalník na kmínku:-)).
Tak uvidíme, kolik se stromečků ujme a jak se jim bude dařit...
Tady fotodokumentace hned po vysazení:
Tady je skalník:

cb
Jedna bříza skončila v záhonku:

ce
Druhá ve "vědru" - ta už je ostříhaná a vyvázaná, aby převisala:)

ca


Doubky:

ci


cg


Borovička - už má ostříhaný spodní větve a nechanou jen "chocholku" na kmínku:

ch

A smrček:

cf


a můj zakrslík vytažený ze země:

de

Kalendář duben

4. dubna 2010 v 17:57 | Petra |  Jen tak...
Díky kolotoči kolem oslav narozenin utekl březen jako voda a už je tu duben!
Snad bude krásně jarní a teplý, abychom se mohli odstěhovat co nejvíce ven, protože to velmi svědčí jak pucíkovi tak Bublině:)
A já plním další část slibu a zveřejňuji dubnový list našeho rodinného kalendáře.

duben

Bublina nám nějak rychle roste...

2. dubna 2010 v 17:09 | Petra |  O nás
d

Tak jsme si pořídili malé štěňátko a chtěli malého pejska...Bublina je ovšem malinko jiného názoru a tak nám roste přímo před očima...Má teprve čerstvé dva měsíce a už je poměrně vysoká. Onehdy mě na procházce moc nepotěšila paní, která se rozplývala, jak máme krásné štěňátko labradora:)Každopádně se velmi dobře a rychle seznámila se všemi rodinnými psy (jak naším Koralem, tak fenkama u mých rodičů i bišonkem tchána) a pomalu, ale jistě je začíná všechny terorizovat:)

c
Venku je ve svém živlu:

k


j
S Lukášem pak tvoří opravdu povedenou dvojku, nezůstanou si vůbec nic dlužní a pěkně se škádlí a společně řádí jak velká voda...

i


h


g
A jakmile se unaví hraním a dováděním, usne kdekoli, kde ji upadne tělo:) - klidně na stole u notýsku:

f


e

Vláčkový dort

1. dubna 2010 v 17:03 | Petra |  Recepty
Použila jsem dva různé korpusy - ořechový a mramorový. Promazáno je domácí pařížskou šlehačkou, rybízovou marmeládou (ořechový korpus) a pokladené kompotovanými broskvemi (mramorový korpus) a potažené hmotou formix.

a

Vláček je vytvořen pomocí miňonek, ostatní ozdůbky jsou pak vytvořeny jen modelováním potahovací hmoty formix.
Na ořechový korpus potřebujeme:
6 vajec, 450g cukru krupice, 160ml studené vody, 300g polohr.mouky+3/4 práš.do peč., 200g ořechů.

Ušleháme celá vejce a cukr do pěny, poté přidáme ostatní suroviny, které jsme také ušlehali. Již jen jemně promísíme, nešleháme. Nalejeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ca 45 minut na 180 stupňů.

Na těsto mramorového korpusu použijeme:
4 vejce, 210g cukru, 1 vanilkový cukr, 150ml oleje, 100ml vroucí vody, 250g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa.

Ušleháme žloutky s půlkou cukru dohusta, přidáme vodu, olej, poté mouku s práškem do pečiva. Během šlehání žloutků si ušleháme bílky s druhou půlkou cukru v míse, do které pak přidáme žloutkovou hmotu s moukou atd. a opatrně, ale důkladně zamícháme. Třetinu těsta oddělíme do jiné misky a obarvíme kakaem, lžící střídavě klademe dvě světlé - jedna tmavá doprostřed vymazané a vysypané formy. Pekla jsem zhruba stejně jako ořechový korpus.

Pařížská šlehačka je snad notoricky známá, nicméně pro jistotu zopakuji postup přípravy:
Svaříme požadovaný počet šlehaček ke šlehání (já použila 3) a stejný počet čokolád na vaření nebo tyčinek ledových kaštanů. Necháme chvíli provařit a poté odstavíme. Přelijeme hned horké do nádoby, ve které budeme šlehat a po vychladnutí přikryjeme potravinovou fólií nebo alobalem a uklidíme do druhého dne v lednici. Druhý den vyšleháme do tuha a použijeme na plnění dortu. 

b