Červen 2010

Hrášek - mňááám

30. června 2010 v 18:06 | Petra |  Zahrádka
Začínáme sklízet hrášek a Lukáš ho velmi oblibuje. Jak je normálně lenošný se najíst a pořád hlásí, že to neumí a chce se nechat krmit, u hrášku mu najednou není problémem si nejen narvat plnou pusu, ale i si kuličky vyloupat z lusků:-)

jjjj


aaaaa
bbbbb


ccccc


ddddd




cccccc


eeeeee




dddddd


ffffff


gggggg

iiiiii



hhhhhh

Hovězí pečeně

29. června 2010 v 17:19 | Petra |  Recepty
Opět bod pro pomalý hrnec:-)
Jednoduché, chutné, bezpracné hovězí...
Potřebujeme kus zadního hovězího, ten osolíme, opepříme (já použila koření na steak), poklademe anglickou slaninou a okolo rozložíme pokrájené dvě cibule. Podlejeme asi tak panákem vody a dáme pomalit.
b

Pomalila jsem asi 4,5 hodiny na I. stupeň.
c

Poté jsem rozmixovala ve výpeku cibuli i plátky anglické a bylo hotovo. Pánové si poručili jako přílohu hranolky, já si dala jen se salátem.
d

Sklízíme levanduli

28. června 2010 v 17:56 | Petra |  U nás doma
Konečně!!!
Konečně jsme se dočkali a levandule dokvetla do fáze vhodné pro sběr na sušení.
Takže jsme podvečer strávili nejprve stříháním, posléze jsme vsedě na trávníku olupovali zelené lístky a "čistili" květy a stonky, aby bylo možné kytičky pěkně svázat...A teď už nám zavěšená sušící se levandule voní v obýváku, aby byla připravená celý zbytek roku dělat doma parádu:-)
Nejvíc samozřejmě "dřel" pucík:-)

eeeee


fffff


ggggg


hhhhh


iiiii

aaaaaa


bbbbbb


hhhh


iiii


ffff

Tilda-andělka

27. června 2010 v 18:45 | Petra |  Tvoření
Konečně jsem se zase dostala k tomu, abych sedla k šicímu stroji a pokračovala (opět díky super kurzům z fler.cz) v šití. Tentokráte byla na řadě tildí andělka...no, křídla tu mám střižený a sešitý, ale andělce jsem udělala neplánovaně jiný "sestřih" vlásků a křídla mi k tomu moc nepasují, aby se vše netlouklo...takže holt zůstanou na nějakou příští:-)
A tady je výsledek:

a


aa

Co kvete...

27. června 2010 v 17:37 | Petra |  Zahrádka
jjjjjj


iii


hhh


aaaa


bbbb


jjj


cccc


ddddd

Sklízíme levanduli, jahody a jahůdky:
eeeee

Langoše

26. června 2010 v 17:12 | Petra |  Recepty
Jedna z našich oblíbených večeří:-)
Přitom díky domácí pekárně naprosto jednoduché...

a


Potřebujeme:

0,5 kg hladké mouky
1 bílý jogurt
1 vajíčko
1 droždí
malá lžička jedlé sody
2 dcl mléka
2 lžíce oleje
celá lžička soli

Vše v pekárně zpracujeme na vláčné těsto, z toho si vytvoříme "hroudy", které prsty roztáhneme do placek a smažíme v pánvi v hlubší vrstvě oleje do zlatova. Je to hned:-)
Podáváme nejraději s česnekem (rozmačkané stroužky česneku osolit a naředit malinko vodou) a sypané strouhaným sýrem. Případná, "slavnostnější" verze je plněný langoš - do placky dát malinko sýru a šunky, přehnout a osmažit, hotové už jen potřít tou česnekovou "vodičkou".

Zoo Brno

25. června 2010 v 22:04 | Petra |  O nás
Minulý víkend jsme si udělali v sobotu výlet do brněnské zoologické zahrady, tak vám přináším opět fotoreportáž:-)
Při čekání na vláček, který nás měl vyvézt do horní části zoo si pucík projel kolem opiček a spodních voliér v tomto vozíčku:
e
A už jsme nahoře, u velbloudů:
f

Oslík:
g

"Skippy":-)
h
"Koník v pyžamu":
i


j

aa
V dětské zoo:

cc

bb


dd


ee


ff


gg


hh

Tahle opička byla naprosto úúúúžasná a moc jsme se jí líbili:-)

ii

jj


aaa
Na houpačkách:

bbb

ccc


ddd


eee


ggg


 A lamy:
fff

Pomalý hrnec

23. června 2010 v 19:25 | Petra |  Recepty
Nedávno jsem vám tu slíbila článek o našem kuchyňském zázraku - pomalém hrnci. Tak plním slib a tady sepisuji pár hlavních faktů, rad a tipů ohledně pomalého hrnce.

Tento vynález pochází z Ameriky, hospodyňky jej zde využívají již sedmatřicet let. V USA se objevil pomalý hrnec v dokonalém načasování, právě na začátku 70. let zmítala zemí energetická krize a tento vynález s nízkou spotřebou energie záhy oslovil statisíce lidí.

Spousta lidí si možná řekne: "Jaká úspora energie, když je hrnec zapnutý tak dlouhou dobu - čtyři, ale klidně i osm hodin, to přeci musí hodně "žrát"...". Opak je pravdou, příkon hrnce je zanedbatelných 250W (varné desky běžně "žerou" klidně i 7kW) a ani tuto spotřebu nemá po celou dobu vaření, vložka je totiž ze silnostěnné, tepelně dobře izolující a teplo dlouho držící kameniny, takže se příkon zapíná pouze na chvíle, aby se teplota udržovala. Teplota pro přípravu pokrmu přitom nepřesahuje 95stupňů, vaří se teda těsně pod bodem varu a to zaručuje, že nedochází k odparu tekutin - tudíž není třeba jídlo podlévat a nedochází k "vyvaření" chutí. Do pomalého hrnce netřeba přidávat vůbec žádný tuk, takže se jídlo připravuje i z tohoto hlediska zdravým způsobem. Navíc nízká teplota při přípravě je šetrná i s ohledem na zachování vitaminů a prospěšných prvků, naopak je dostatečně vysoká, aby zničila nežádoucí mikrobi.Další výhodou je, že hrnec "hřeje" stejnoměrně, takže odpadá riziko připálení a zničení hrnce i pokrmu. Naprosto dokonalý je hrnec pro přípravu různých "eintopfů". Všechny suroviny jednoduše nahážete do hrnce, zapnete a dál se absolutně nemusíte starat...takže u nás to vypadá tak, že večer si nachystám potraviny do hrnce, vrazím do ledničky, ráno jen vyndám, zapnu a odcházíme s pucíkem v klidu z domova - jedeme si na výlet, na procházku, na zahradu,...a přijdeme vlastně k hotovému obědu. Naprosto dokonalé. Dovedu si představit výhody i do budoucna - ráno zapnu vaření, odejdu do práce, děti do školy, postupně - jak se bude kdo vracet - bude mít připravené teplé jídlo (po uvaření přepne hrnec automaticky do udržovacího režimu a udržuje jídlo teplé).

Při výběru pomalého hrnce u nás zvítězil na plné čáře Crock Pot od Bionaire a to konkrétně ta větší, 5,7 l velká varianta. A to hlavně z důvodu materiálu vnitřního hrnce - je keramický, pořádně masivní, snese velké rozdíly teploty, takže lze dát rovnou z lednice do "objímky" a rovnou zapnout. Navíc je nádoba vhodná i na vaření na běžném sporáku (ať elektrickém nebo plynovém, pouze indukční deska asi nebude fungovat), nebo v troubě. Takže vlastně je to mnohoúčelový pekáč, který i sám o sobě by stál pěknou sumičku korun...Ideální je tato vlastnost například u pečení kachny nebo masíček, která chcete mít křupavá...to totiž pomaláč neumí...ale u tohoto modelu není nejmenší problém pekáč vyjmout a vrazit na chvíli do trouby pod gril, čímž si zajistíte luxusní kůrčičku. Navíc má "časovač", kterým třeba jeho menší bráška nedisponuje, takže zas odpadá malinko starostí s hlídáním času (i to lze snadno vyřešit např. pomocí časovací zásuvky, ale takhle je to ještě jednodušší:-)). 

Zkrátka - s pomalým hrncem jsme naprosto spokojení a můžeme jen a pouze vřele doporučit.
Naše vyzkoušené recepty můžete nalézat v sekci receptů, kam se je snažím průběžně vkládat i s výmluvným fotem. Kdyby jste měli další dotazy, tak směle sem s nimi, pokud budu vědět, ráda poradím:-)



Kuřecí hokus-pokus z pomalého hrnce

22. června 2010 v 11:59 | Petra |  Recepty
Další z receptů z pomalého hrnce...
aa

Na dno jsem rozložila kuřecí řízky rozkrájené na menší kousky, osolila, malinko opepřila, pokladla kousky šunky a nahoru vyklopila dvě skleničky zeleninové směsi Kunovjanka. Pomalila jsem na stupeň I, 4 hodiny. Poté jsem do směsi nalila jednu smetanu ke šlehání a pomalila ještě půlhodinky. Výborné bylo s hranolkami i vařenými brambory.

Zase pár kvítků

21. června 2010 v 17:58 | Petra |  Zahrádka
Poprvé nám vykvetly na zahrádce pivoňky. Kvůli dešti a bouřkám ale bohužel nevydržely moc dlouho krásné venku, takže dělají radost doma ve váze, kde jsou také nádherné.

p


bb


Kromě pivoněk kvetou i růže...
cc


r


rr

Začíná i levandule...
l

Plodí jahůdky i jahody...
f
g
A ostružiny také slibují bohatou úrodu...

o

Poprvé kvete i hroznové víno, tak jsem zvědavá, jestli se dočkáme i slaďoučkých plodů...

h
A vykvétají i netřesky:
n
A doma pokračují v kvetení ibišky, na jednom byly dokonce najednou rovnou čtyři květy:
ibich

Jahodová bublanina

20. června 2010 v 17:54 | Petra |  Recepty
d


Sezóna jahod je v plném proudu a i doma na našich dvou záhoncích dozrávají krásně a poměrně rychle, takže je skoro nestíháme jíst...
Takhle jsme sklidili ze záhonku na dvorku:
aa


proto jsem "ze zbytků" upekla superrychlou bublaninu, která je přitom výborná.

Opět mi vydatně pomáhal pucík a při tomto receptu to není vůbec na škodu, protože příprava je opravdu ultrajednoduchá. Jen se prostě šlehačem vyšlehá těsto z: 1,5 hrníčku polohrubé mouky, 1/2 hrníčku cukru, 1/2 hrníčku mléka, 1/2 hrníčku oleje, 1 vejce, 1 kypřícího prášku do pečiva a 1 van. cukru. Toto těsto pak vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a poklademe jahodami. My je rozkrájeli na menší kousky. Pečeme na 180stupňů do mírného zezlátnutí povrchu.

a

A je hotovo, na talíři můžeme ještě pocukrovat moučkovým cukrem. Tuto bublaninu lze dozdobit jakýmkoli ovocem nebo klidně třeba čoko-vločkami, oříšky,...prostě čímkoli vás napadne.

c

Léto:-)

19. června 2010 v 18:20 | Petra |  O nás
Minulý týden na pár dnů zavítalo léto s krásnými - tropickými - teplotami. Takže jsme konečně využili bazénu a proběhlo koupání. Pucíkovi jsme připravili malý bazének, aby se mohl ráchat i sám. Z toho byl pochopitelně naprosto odvařený a sám si tam začal nosit vodu kyblíkem z velkého bazénu:
a
A pak už se koupal spolu se šmoulama z kinder vajíček, hrál si na Gargamela:-)

b


c


d


e

Když k tomu dostal ještě ven i kuchyňku, jeho nadšení neznalo hranic a byl vůbec problém dostat ho večer domů:-). A v rámci hry na Gargamela vařil ze šmoulů guláš:-)

h


aa


bb

Segedínský guláš v pomalém hrnci

18. června 2010 v 19:06 | Petra |  Recepty
Opětovná chvála pomalému hrnci:-)
Nebojte, se slíbeným článkem o PH na vás stále myslím, slibuji, že bude...jen jsem se k němu zatím nedostala, ale určitě vám to již brzy sepíši...Zatím vás "namlsám" dalším zaručeným úspěchem - segedínem.

Přitom je to táááák snadné:
Vepřové maso (nejčastěji používám plecko, ale můžete i kýtu, krkovici, bůček,...prostě co kdo rád) nakrájet na kostky (dělám z ca kila masa), ty vložit do nádoby PH, osolit, opepřit, přidat dvě lžičky červené papriky sladké, jednu lžičku papriky pálivé a dvě lžíce hladké mouky a oleje. Vše promíchejte a přidejte jednu na jemno nakrájenou cibuli a půl kila-kilo kysaného zelí. Znovu promíchejte a zapněte asi na 6 hodin na stupeň I, nebo na čtyři hodinky na II. Asi hodinu před koncem vaření do guláše přidejte smetanu na vaření (tu 12%, já dávám skoro celou tu půllitrovou krabičku). A je to hotové. S domácími houskovými knedlíky rozhodně jedno z našich oblíbených jídel:
seg.

Rytířské klání a řemeslný jarmark v Kunštátu

16. června 2010 v 18:50 | Petra |  O nás
V neděli jsme se vydali na výlet do Kunštátu. Konaly se tu slavnosti řemesel a při té příležitosti se tu "zastavil" i král Jiří z Poděbrad a Kunštátu se svou družinou a panskou společností, kteří si tu udělali pravý rytířský turnaj na koních.
Koníka si koneckonců vyzkoušel poprvé v životě osedlat i pucík a musím říct, že se mu to líbilo a krásně se projel:
a
Potkali jsme i další zvířátka, pohladili jsme si krásně krotkou lamu, která se cvičí pro "lamaterapii":-)
d

A canisterapeutického pejska:
e

Také jsme se nezapomněli posilnit - pucík svým oblíbeným "motacím" sýrem:
c

Z kunštátského zámku je nádherný výhled do kraje:
b
A teď už slíbený rytířský turnaj, obstarala jej skvělá kaskadérská skupina ŠTVANCI a měli jej perfektně připravený:
f


g

g


h


i


j


aa


bb


cc


dd


ee


ff


gg


hh


ii


jj

aaa


bbb

Domácí pribináček

15. června 2010 v 19:01 | Petra |  Recepty
dd


Pucík oblibuje na svačinky nebo i snídaně/večeře "pramen zdraví z Posázaví"...jenže - upřímně řečeno, cena, kterou zaplatíme za malý kelímek mě nenaplňuje nadšením, zejména při skutečnosti, že je jich Luciš schopen sníst i více na posezení...A proto si "pribináčka" připravujeme doma...je to velice jednoduché, navíc je čerstvý, bez konzervantů,...
Pokud chcete, vyzkoušejte to s námi, potřebujete:

500g měkkého tvarohu,
500ml mléka,
1 vanilkový pudingový prášek,
cukr.

Klasickým způsobem uvařte puding z mléka, cukru a prášku. Můžete přisladit malinko více, než jste běžně zvyklí, tvaroh tu "sladkost" stáhne. Do ještě teplého (raději ne úplně horkého) pudingu pak metličkou zašlehejte měkký tvaroh. Ochutnejte, příp. si přislaďte dle chuti. No a je hotovo. Za pár korun velká mísa:-). Dle chuti můžete zkusit i pribiňáka čokoládového (z čoko-pudingu + do hmoty přimíchejte trochu kakaa), ovocného (jen zamixujte nebo zamíchejte nakrájené ovoce),...fantazii se zde meze nekladou.
Dobrou chuť!
cc

Pohádkový les v Pikárci

14. června 2010 v 17:42 | Petra |  O nás

V sobotu 12.6. byla v nedalekém Pikárci akce pro děti - Pohádkový les. Překonali jsme lenost a i v horku, které vládlo jsme se přeci jen na procházku lesem vydali. A stálo to opravdu za to.
Překvapila nás velice hojná účast, celý Pikárec byl obležen zaparkovanými auty. Celá akce byla opravdu moc vydařená a bezvadně připravená, pikárečtí zaslouží velikou pochvalu, protože to muselo stát neskutečné množství práce, příprav a vymýšlení a nasazení, nicméně výsledek byl úžasný. Lukáš o všem básní do teď a vzpomíná na "pohádkové bytostnosti" (odmítá říkat bytosti:-)).
Samozřejmě jsme hodně fotili, takže tady fotodokumentace:
Přicházíme k lesu:
ee


ff

První pohádkovou zastávkou byla pohádka o zlé koze, která vystrnadila z domečku zajíčka...tam nám bohužel nevyšla ani jedna fotka, byli jsme s foťákem na špatným místě:-(

Druhá byla pohádka o kůzlátkách a zlém vlkovi:
gg
Vlk byl opravdu hrůzostrašny a děti na něj koukali s vyvalenýma očima a otevřenou pusou:-)
Následovala pohádka "Nejkrásnější hádanka":
hh

jj

aaa
Lukášek byl zcela zaujat:
ii
A jdeme dááál:-)
bbb
O Honzovi, který odmítal slézt z pece a přesto porazil draka:-)

ddd


ccc

S čerty nejsou žerty:
fff

A nepřekonatelná Dorota Máchalová - ječela skutečně věrohodně:-))
ggg


eee
O Pindruších:
iii

aaaa



cccc
A jdeme dááál:
hhh

O veliké řepě:
dddd
Lukáše to moc baví:
jjj
O princezně, která ráčkovala:
eeee
U každé pohádkové zastávky děti dostaly od postav nějakou dobrůtku - sušenku, oplatek, lízátko,...
ffff

"Nesmrtelná teta":
hhhh
Pucík celou tůru absolvoval na "koníkovi":-)
iiii
Dařbuján a Pandrhola:
jjjj

aaaaa

A poslední pohádka - Popelka:
bbbbb

Celá procházka trvala téměř tři hodiny a opravdu udělala velkou radost.
Příští rok vyrážíme určitě znovu;-)

Jen tak...

13. června 2010 v 19:09 | Petra |  Zahrádka
Letos mi poprvé od zasazení vykvetla jedna ze dvou pivoněk...

ccccc
Je nádherná, stihla jsem ji vyfotit na poslední chvíli před bouřkou:-)

ddddd

A i u nás začínají nádherně nakvétat růžičky:
eeeee


fffff

Maso v bramboráku

13. června 2010 v 13:47 | Petra |  Recepty
Další z našich oblíbených jídel:-)

Připravíme si bramborákové těsto (nastrouhám brambory, přidám vajíčko, česnek, sůl, příp. trochu pepře, majoránku a zahustím hladkou moukou tak, aby tam nebyla ta voda, kterou pustí brambory. Mouky dávám spíš méně, máme rádi bramborák hodně bramborový:-), ale vše dělám od oka, takže přesné poměry ode mě nechtějte:-)). Poté si nasolím a nakořením maso (tentokráte jsou to plátky vepř. kotlety, výborné je i kuřecí maso). Koření můžete dát jakékoli vás napadne a máte rádi. Já dávám nejčastěji pepř, kari nebo grilovací koření. Poté plátky masa nakrájím na menší kousky, aby se dobře smažilo a zprudka je osmahnu na oleji. Vyjmu a začnu na pánev dávkovat bramborákové těsto - lžící udělám placičky, na každou vložím kousek masa a zvrchu ho opět přeleju těstem. Pěkně lžící uhladím, aby nikde maso nakoukalo. Osmažím z jedné strany, obrátím, osmažím druhou stranu a je hotovo.

dd

Makovky

11. června 2010 v 13:42 | Petra |  Recepty
Tentokrát pro vás mám recept opět na něco z domácí pekárny - výborné makovky:-)

Potřebujeme:
100ml mléka,
180g změklého másla,
3 vejce,
400g hl.mouky,
50g moučk.cukru,
1KL soli,
2KL suš.droždí.

Všechny suroviny vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme na program těsto. Poté vyjmeme, na plech vytvoříme libovolné tvary a necháme ještě chvíli dokynout. Poté pomašlujeme vajíčkem a posypeme mákem. Pekla jsem v troubě rozehřáté na 180 st. do zezlátnutí.
Dělala jsem z poloviční dávky, pekárna to malé množství zvládla umíchat a zpracovat a bylo z toho pak šest kousků pečiva, pro nás tak akorát:-)


cc

Zahrada

10. června 2010 v 17:35 | Petra |  Zahrádka
Zase vkládám pár foteček ze zahrádky...
Levandule pomalinku nakvétá:-)
mmm
Bylinkový záhon úspěšně zarůstá
lll



mmmm


nnn


ooo

A moje oblíbené zákoutíčko tvoří tahle stařičká bílá lavička:
ppp