Tažený jablečný závin

26. ledna 2012 v 18:03 | Petra |  Recepty
Ahoj všichni! Hlásím, že očkování jsme zvládli zřejmě bez následků i nežádoucích reakcí, Filípek je v pohodě...Jen ráno vstávačka o půl čtvrté:-(, to teda nic moc...Takže dnes se omlouvám, jen hodím receptík a padám hajííí...k vám na návštěvy vyrazím zítra;-)
Dlouhou dobu jsem vzpomínala, jak babička v dětství (mém:-D) dělávala tažený závin a jak byl výborný - mnohem lepší, než ten z listového těsta...jenže z babiččiných vyprávění jsem věděla, že se těsto musí obtížně vypracovávat, je to dřina, pak představa toho vytahování na tenko ve spojení s mou gramlavostí:-D, už jsem viděla, jak celá várka těsta letí do koše,...Nicméně jak roky plynou, řekla jsem si, že co člověk nezkusí, to nezjistí:-D. A tak jsme se do taženého závinu pustili...A jak to dopadlo?


Na těsto potřebujeme:
130 ml vody,
1 vejce,
20 g másla,
1/2 čajové lžičky soli,
1 čajovou lžičku octa,
350 g hladké mouky.

Z těchto ingrediencí se vypracuje náročným hnětením těsto. Chcete-li znát tajemství děsně tajné (v rámci upgrade receptu na jednodušší postup:-D) - naházejte suroviny v uvedeném pořadí do pekárny a zapněte jednoduše program na přípravu těsta...Pokud vlastníte pekárnu, která v tomto postupu i předehřívá a vyhřívá, máte vyhráno úplně. Vypracované těsto se totiž má nechat asi půlhodinu odpočinout na vyhřátém talíři pod vyhřátou mísou. Tohle za mě udělala ta pekárna tím, že jsem ji nechala program na přípravu těsta (kynutého:-)) proběhnout celý, ona na konci pro pěkné kynutí právě přitápí a těsto si tam pěkně hoví:-).
Hotové těsto jsem rozdělila na dvě poloviny a začala ta obávaná část hokus-pokusu - vytahování...začíná se od středu a proces se provádí na pomoučené kuch. utěrce. Odvážně jsem se do toho pustila a ejhle - ono to jde! Pokud se vám někde podaří udělat dírku, nebojte, o nic nejde, prostě na konci odříznete kousek okrajového těsta a připlesknete jej na díru. Hlavně nesmíte těsto smotat zpět, že vytáhnete od začátku, prý už pak nejde tahat! Takže těsto natahujeme opravdu na tenko...
Na těsto nasypeme opraženou strouhanku (na celou dávku těsta, tzn. dvě nohavice štrůdlu jsem použila 10 plných lžic strouhanky, opražila jsem ji na kousku másla pro lepší vůni, ale může se i nasucho na pánvi). Poté posypeme strouhanými jablky, osladíme, posypeme dle chuti skořicí, můžeme přidat rozinky, oříšky, kokos,...zkrátka co kdo máte rádi:-) a rolujeme pomocí utěrky...Opět to jde krásně. Smotaný závin pak - opět s pomocí utěrky - přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem. Já dala obě nohavice na jeden plech...
Záviny potřeme rozpuštěným máslem (nejsem si jistá, jestli babička nepotírala sádlem...) a dáme péct - nejdříve 10min. na 200st., poté ztlumíme a dopékáme asi 30minut na 180st. Během pečení ještě jednou potřeme máslem.
Po vychladnutí posypeme vanilkovým cukrem a krájíme...
Pekla jsem s obouma klukama, takže tady jsou pomocníci - asistenti. Nejprve náš "demolition man" s už žlutým čelem - zkoušel jím minulý týden prorazit podlahu v pokojíčku:-D

A pak nejmladší kousek, který během pečení vyžadoval postupné vyříkávání receptu formou takové pseudopísničky-ukolébavky:-D

Musím říct, že výsledek je překvapivě dobrý a jsem ráda, že jsem překonala další obavu z neznámého a "zkrotila" tažené těsto:-D
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jůjinka Jůjinka | Web | 26. ledna 2012 v 18:14 | Reagovat

Petruško, závin vypadá moc krásně:-) Až jsem na něj dostala chuť:-D...U nás děláme závin často, ale jen z listového těsta a to ještě kupovaného:-D...Tvůj receptík vyzkouším, ale také se bojím toho tahání:-)...Musím ho zkusit až bude pekárnička po reklamaci, nějak vypověděla službu - asi jsme ji moc používali:-D...krásný večer:-)

2 Jůjinka Jůjinka | Web | 26. ledna 2012 v 18:14 | Reagovat

Jo, a tvoji 2 pomocníci jsou úžasní:-) A ty taky, jak to všechno zvládáš, opravdu tě obdivuji!:-)

3 Jarka Jarka | Web | 26. ledna 2012 v 18:32 | Reagovat

Teda Péťo, ty se snad pustíš do všeho. Já nikdy tažený závin nezkoušela a rovnou říkám, ani zkoušet nebudu. Zdá se mi to hodně pracné. 8-O Tobě se ovšem povedl na jedničku a byl určitě výborný, můžu na těch talířcích oči nechat. Jó, kdyby se dalo očima i jíst. :-P

4 Alis Alis | Web | 26. ledna 2012 v 18:44 | Reagovat

Ahoj Peťo, smekám před Tebou :-) Tažený závin je pro mě něco nepřekonatelného :-) Nikdy jsem nenašla odvahu se do něj pustit ;-) A Tobě se teda úplně nádherně povedl a určitě je i výborný. Recept jsem si vytiskla, pekárnu mám taky.. ale ta odvaha mi nějak schází :-)  :-)
Pozdravuji Tvoje dva krásné pomocníky :-)

5 Květa Květa | Web | 26. ledna 2012 v 19:25 | Reagovat

Jejda Peti, závin je krásný, dobře jsi to zvládla. Když jsem byla mladá a děcka malá, závin jsem dělala vždycky tažený, jiný jsem ani neznala. Takže přesně tak jako ty. Ale v dnešní době, kdo by se tím tahal. Je sice lepší než z lístkového, ale té mouky kolem a všeho... Pucíkovi určitě moc chutnal. Náš Bertík v sobotu odjížděl od nás do Brna taky s pořádnou modřinou na škrani /na tváři/. Srazili se s Adélkou, Adélka spadla, řevu bylo, ale dobře to dopadlo. A to se nehonili, jen proti sobe vyběhli z obýváku na předsíň a neviděli se. Mějte se tam pěkně. Ten malý Pucíček v kočárku je kouzelný.... :-)

6 Prťka Prťka | Web | 26. ledna 2012 v 19:48 | Reagovat

Vypadá to moc lákavě, že jsem dostala chuť na něco sladkého :-)

7 Šavrda Šavrda | Web | 26. ledna 2012 v 19:49 | Reagovat

Mňam! Vypadá skvěle! Myluji jablečný závin! A vůni tvého závinu cítím až k nám domů. ;-)
Kluci jsou skvělý pomocníci! :-)
:D A jak se Lukáškovi podařilo probourat podlahu? :D No jo, takových akrobatických kousků ještě bude. ;-)
Jsem ráda, že nedošlo na má slova a že je Filípek v naprostém pořádku. ;-)

8 Šavrda Šavrda | Web | 26. ledna 2012 v 19:50 | Reagovat

[7]: :-! Prý myluji! Fůůůj! :-! Mělo tam být MILUJI!!!!!! :-x  :-D  :-)

9 Helena Helena | Web | 26. ledna 2012 v 19:56 | Reagovat

Peti, tak tažený jsem taky ještě nikdy nedělala. A moje babi ho opravdu potírala sádlem!
Jak je vidět, když má člověk v kuchyni ten správný personál, jde všechno :o)
Moc zdravím, Helena

10 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 26. ledna 2012 v 20:47 | Reagovat

Peťo tak to tedy "ČUČÍM" O_O  :-D. Já stará profláklá kuchařka jsem ještě Tažený nedělala, že bych si půjčila ty dva OBR pomocníky :-D a pustila se do díla? Jsi šikula. :-)

11 Koruna Koruna | Web | 26. ledna 2012 v 20:52 | Reagovat

U nás mu sice říkáme štrůdl, ale jinak je to mé oblíbené jídlo
http://medialni.blog.cz/1201/co-lze-koupit-za-korunu

12 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 26. ledna 2012 v 20:58 | Reagovat

Peťo tak jsem tu znovu, děkuji za diplomek a přeji dodatečně panu M k svátku pohodové chvilky prožité se svou rodinkou. Všem vám zdravíčko. :-)

13 Jarmila Jarmila | Web | 26. ledna 2012 v 21:03 | Reagovat

Na tažený štrůdl jsem nikdy nesebrala odvahu. Dělala jsem jiný podle mámina receptu. S těstem, aby se dobře propracovalo, se mlátilo o kuchyňskou linku. Byl to dobrý prostředek na odbourání vzteku. Pak se vyválela placka a postup stejný jako u jiných štrůdlů. Chutná mi víc než z listového těsta, ale je pracný.
Ty máš na pečení a vaření dva výborné pomocníky. :-D
Tvůj štrůdl vypadá výborně. :-)

14 Iva Iva | E-mail | Web | 26. ledna 2012 v 21:12 | Reagovat

:-) Péťo, jsi šikulka. Závin se Ti opravdu náramně povedl. Tažený závin je mňamka. :-D To se Ti to pracovalo s takovými pomocníky. :-D ;-)

15 Hana Hávová Hana Hávová | 26. ledna 2012 v 21:22 | Reagovat

Ty dvě nohavice vypadají jako dva hadi. :-D , kdybys tam ještě přilepila očička , iluze je dokonalá. :-D  :-D . Vím , že tažený závin je lepší než jakýkoliv jiný , ale já ho nikdy nedělala. Ale mám recept na závin z pomazánkového másla. Příležitostně zveřejním. :-)

16 Ella Ella | Web | 26. ledna 2012 v 21:42 | Reagovat

Ten vypada moc chutne ,moje babicka ho take tak delavala ,ach jo to jsou vzpominky.Tvuj s pomoci kluku vypada na jednicku. :-D

17 Janka Janka | Web | 26. ledna 2012 v 22:10 | Reagovat

Petro, smekám před tebou, máš můj obdiv. Tažený štrůdl dělávala moje babička a já jsem ho milovala, jenže jsem se ho nenaučila.Tak ráda bych se do něho zakousla, ach jo.... :-(

18 Blanka Blanka | Web | 27. ledna 2012 v 0:44 | Reagovat

Petruš,pamatuju,že jsem viděla návod na tenhle tahaný štrůdl v TV...dělala ho tam tetina v kroji s valašským nářečím a byla to pastva pro oči,jak to ta paní krásně uměla a jak jí to šlo.Výsledek tvého snažení vypadá taky krásně a jedle.A aby né,když máš tak skvělé pomocníky :-D

19 Lucie Lucie | Web | 27. ledna 2012 v 11:59 | Reagovat

Téda, ty jsi ale šikulka! :-) Jak ses toho bála a jak to skvle dopadlo, viď :-) Závin vypadá báječně, my ho děláme často právě z listového těsta a nebo z těsta domácího ze strouhaného másla a dalších ingrediencí, ale tažený závin to není :-) Ten jsem ještě nikdy nezkoušela :-)

20 Janah Janah | Web | 27. ledna 2012 v 15:36 | Reagovat

Babička mi vždycky říkala, že přes těsto na závin si musí přečíst noviny! :-)

21 Amelie Amelie | Web | 27. ledna 2012 v 18:38 | Reagovat

Krása. Štrůdl jsem dělala včera. :-)

22 Mia =) Mia =) | Web | 27. ledna 2012 v 19:40 | Reagovat

Páni, Peti, tažené těsto - o něm slyším poprvé. První krok v pekárně bych asi zvládla (no spíš ta pekárna), ale obávám se toho druhého kroku na utěrce. Nevím, nevím, jestli to zvládnu. Abych to pak nezamotala i s tou utěrkou. Uvidíme, třeba někdy vyzkouším. Dnes jsem raději udělala klasický koláč s jabkama na plech. ;-)
M.=)

23 Ivča Ivča | 27. ledna 2012 v 19:44 | Reagovat

Peti, děláš nám obrovské chutě! Taky přede mnou stojí obdobná "zkouška". Při vánoční návštěvě u babičky jsem si vyptala kovové trubičky-formičky. Máme je všichni moc rádi..Každý víkend se mě manžel ptá, kdy už prý ty trubičky vyzkouším....s formičkami jsem dostala od bbabičky i osvědčený recept, ale nějak se k tomu nemůžu pořád odhodlat. Po Tvém závinu už jsem teda celkem nalomená...že by už konečně tento víkend? :-?

24 Marie Marie | 28. ledna 2012 v 19:54 | Reagovat

To vypadá luxusně!!!!

25 Jitka Jitka | E-mail | Web | 29. ledna 2012 v 9:31 | Reagovat

Peťo, tak to je majster štyk. Nevím jestlůi bych našla odvahu se do toho pustit.Maminka ho dělávala a tahala těsto na stole, na ubrusu a vytáhla těsto přes celý stůl.Od té doby, co se dostalo koupit listové těsto už to nedělala a tak nemám ani recept.Možná seberu odvahu a udělám ho podle Tvého receptu. nedá se totiž s tím kupovaným z listového těsta srovnat. Smekám před Tebou. :-)

26 Majka Majka | 2. února 2012 v 8:49 | Reagovat

Peti, vypadá báječně. Kazí se nám jablíčka, tak jdu dát ingredience do pekošky a už se na něho moc těším. Díky Majka

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama